کمپرسورهای محوری کمپرسورهای هستند که در آنها ، گاز به موازات محور گردنده جریان دارد.
مزایا و معایب کمپرسورهای محوری در مقابل دیگر کمپرسور ها
مزایا :
حجم جریان ورودی برای هر ماشین حدود 1/200/000 متر مکعب بر ساعت می باشد ، در کمپرسور های محوری برای جریان های بالا 340/000 متر مکعب نمونه های زیادی وجود دارد که برای کمپرسور های دیگر وجود ندارد .
راندمان می تواند تا 10% بالاتر از دیگر کمپرسورها باشد که این مزیت به توان مصرفی کمتر، توان اسمی کمتر موتور و سیستم پشتیبانی کمکی کوچکتر ، می انجامد .
اندازه فیزکی کوچکتر و وزن سبک تر
با استفاده از محرک توربین گاز یا بخار در سرعت بالاتر معمولا اجازه استفاده محرک مستقیم را می دهد و لازم به نصب گریبکس نیست .
نسبت فشار بالاتر در ازای هر کیسینگ به علت راندمان بالاتر .
کارکرد موازی آن نسبت به کمپرسور های مشابه راحت تر می باشد . این بخاطر نمونه شیب دار هد - دبی کمپرسور می باشد .
معایب :
محدوده باریک جریان برای کارکرد پایدار ، بخصوص با محرک سرعت ثابت ، مگر اینکه استاتور قابل تغییر که بسیار گران می باشد به کاربرده شود .
بدتر شدن عملکرد کمپرسور محوری به علت رسوب و ساییدگی مسیر گاز بسیار زیاد است و این نیازمند فیلتراسیون ورودی بهتر می باشد . از اینور کمپرسورهای محوری برای کارکرد پیوسته در سرویس های رسوبی مناسب نیست .
به جز سرویس هوا ، تجربه بسیار محدودی در سرویس های دیگر وجود دارد و این باعث می شود که در کاربرد آن در گازهای دیگر با مشکل مواجه شود .
خسارت ناشی از بلعیدن اشیاء در کمپرسور های محوری بسیار وسیع است .
هزینه قطعات یدکی بزرگ و دارای اهیمت ( شامل تیغه های استاتور ) برای کمپرسور های محوری بالا می باشند .
به طور کلی یک کمپرسور محوری تمایل دارد بدون سختی و زحمت کارکند و از هیچ خطایی هم نمی گذرد . حالت های خطا خیلی شدید و با زمان زیاد با تعمیر همراه می باشد و هزینه تعمیرات نیز بسیار بالا می باشد .
عوامل برابر کمپرسور محوری با سایر کمپرسورها :
دارا بودن فاکتور ضریب اطمینان بالا
حساسیت دمای بالا و ارتعاش روتور
خطر شکستگی پره / پروانه در اثر ارتعاش با فرض طراحی دقیق یکسان و تست کامل اجزا تقریبا برابر می باشد .